A PROGRAM

Kiadványok

Járó Márta: Megelőző műtárgyvédelem a kiállításon

Járó Márta "Megelőző Műtárgyvédelem a Kiállításon" című kiadványa segítséget nyújt olvasóinak az adott kiállítás forgatókönyvének műtárgyvédelmi vonatkozásaiban, például: milyen hőmérsékletet írjunk elő vagy milyen fényviszonyok beállítását kérjük a kiállítótermekben. Fontos hangsúlyt helyez a követelményeknek megfelelő műtárgykörnyezet kialakítására: kitér a klíma-viszonyok szabályozására, a páratartalom beállítására, valamint a világítás megtervezésére is. A faanyagok, bevonatok és különböző dekorációs textíliákról is átfogó képet kapunk ebben a kiadványban.

Bővebben >>

(Közzétéve: 2023-03-07 15:10:42)

> Letöltés PDF verzióban

Integrált kártevő-mentesítés (IPM) a kulturális örökségben

A Néprajzi Múzeum és a Múzeumi Állományvédelmi Program gondozásában megjelent az Integrált kártevő-mentesítés (IPM) a kulturális örökségben című elektronikus kiadvány. David Pinniger könyve alapmű a megelőző műtárgyvédelemmel, illetve állományvédelemmel foglalkozó szakemberek számára, de haszonnal forgathatja bárki, aki munkája során műtárgyakkal, gyűjteményekkel foglalkozik. 

Bővebben >>

(Közzétéve: 2023-01-31 10:25:28)

> Letöltés PDF verzióban

Békési Gardánfalvi Magdolna: Biztonságtechnika múzeumi környezetben

Munkavédelem és biztonságtechnika. Ennek a kiadványnak az elolvasása után tisztába kerül az olvasó többek között olyan információkkal, mint például melyek a megfelelő oltóanyagok egy műtárgyraktárban kialakult tűz oltására. Képbe kerül különböző vegyszerek helyes használatával és tárolásával kapcsolatban. Mérgezés vagy égés esetén helyesen tud majd elsősegélyt nyújtani; ismerni fogja a munkavédelmi jogait és kötelezettségeit, mint munkaadó és/vagy munkavállaló. Összeszedett leírást kap a munkavédelemről, a tűzvédelmi szabályokról és előírásokról, valamint kifejezetten a restaurátor-műhely, mint munkakörnyezet megfelelően kialakítandó szempontjairól.

Bővebben >>

(Közzétéve: 2019-12-28 13:40:18)

> Letöltés PDF verzióban

Kastaly Beatrix: Múzeumi gyűjtemények anyagait károsító mikroorganizmusok - Hogyan előzhető meg a "fertőzés", és gátolható meg a "járvány"?

Ebben a jegyzetben részletes információkat kapunk a múzeumi gyűjtemények anyagait károsító mikroorganizmusokról; valamint az egészségügyi kockázatokról és a veszély csökkentéséhez is kapunk átfogó segítséget.

Bővebben >>

(Közzétéve: 2019-12-28 13:40:07)

> Letöltés PDF verzióban

Sor Zita - Ormos József - Cs. Plank Ibolya: Fényképgyűjtemények állományvédelme

A fényképek egyik tulajdonsága, hogy megszületésük idején azonnal megkezdődik öregedésük folyamata. Az egyiknél előbb, a másiknál később következik be a pusztulás, hiszen az élőlényekhez hasonlóan ők sem tudják elkerülni mindannyiunk közös sorsát. Ez a kiadvány kísérletet tesz e napjainkban egyre értékesebbé váló dokumentumtípus néhány technikai jellemzőjének és kezelési módjának összefoglalására.

Bővebben >>

(Közzétéve: 2019-12-28 13:39:58)

> Letöltés PDF verzióban

Zoltán Fejős: National Preventive Conservation Strategy in Hungary, 2003-2010

There are several different initiatives at the root of recent Hungarian developments targeting the improvement of museum collections. One excellent source of support has come in the form of a Dutch-hungarian collaboration. To preserve the body of museum artefacts in Hungary as a whole, a realistic assessment of prevailing circumstances are well-introduced in this booklet.

Bővebben >>

(Közzétéve: 2019-12-28 13:39:46)

> Letöltés PDF verzióban

Vásárhelyi Tamás: Múzeumi gyűjtemények és kiállítások állati kártevői és az ellenük való védekezés Budapest, 2007

Ebben a kiadványban részletes leírást olvashatunk a kártevők biológiájáról (pl. szaporodás) és a kártevő fajokról (ősrovarok, bogarak, darazsak, lepkék stb.)
és védekezési útmutatót is találunk benne a kártevők ellen.

Bővebben >>

(Közzétéve: 2019-12-28 13:39:34)

> Letöltés PDF verzióban

Járó Márta: A legfontosabb műtárgykörnyezeti paraméterek mérése

Milyen károsodásokat okozhat, ha nem megfelelő a légnedvesség vagy a hőmérséklet? Milyen káros hatással bírhat az ultraibolya és az infravörös sugárzás a műtárgyakra? Ebben a füzetben a légnedvességről, páratartalomról, az elektromágneses sugárzásról és ezek méréséről kapunk átfogó képet.

Bővebben >>

(Közzétéve: 2019-12-28 13:11:00)

> Letöltés PDF verzióban