AKTUALÍTÁSOK

Friss híreink

Szakmai konzultációt tartott a Múzeumi Állományvédelmi Bizottság

A Múzeumi Állományvédelmi Bizottság szervezésében valósult meg 2022. év első szakmai konzultációja, 2022. május 26-án, amely a Megyei Hatókörű Városi Múzeumok állományvédelmi felelős kollégáinak kínált lehetőséget szakmai párbeszédre.

A szakmai programon az Iparművészeti Múzeum szakemberei, Szabóné Szilágyi Mária és Szentiványi-Székely Enikő számoltak be a műtárgy fertőtlenítési fagyasztási lejárás alatt szerzett tapasztalataikról és új kísérleti projektmunkájuk fotó dokumentációjáról. 

Takács Zoltán, egészségügyi gázmester kimerítő előadást tartott a múzeumokat is érintő kártevőkről és a kártevőmentesítési eljárásokról. Lehetőség nyílt az aktuális kártevőmentesítési lépések megvitatására is, a problémát észlelő intézmények felvetései mentén.

A bizottság - hagyományteremtő szándékkal - évente felkér egy-egy állományvédelmi munkatársat, hogy rövid beszámoló erejéig ossza meg velünk tapasztalatait, munkafolyamatait, állományvédelemben megélt nehézségeit és sikereit. Az év első beszámolóját Takácsné Varga Ágnes tartotta, a nyíregyházai Jósa András Múzeumból. Beszámolóját hamarosan az oldalon is közzétesszük.

A konzultáció második felében kötetlen szakmai beszélgetés zajlott, az Múzeumi Állományvédelmi Program ütemtervéről, a vidéki múzeumok támogatási lehetőségeiről.
Az év második konzultációja várhatóan 2022. októberében - tervek szerint szélesebb körben - valósul meg.